Jedzenie w znacznym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu oraz kondycji fizycznej. Warto wybierać zatem to, co jest dla nas najlepsze.
zobacz więcej
Ryż brązowy
Ryż jaśminowy
Ryż basmati
Poznaj naszą historię
Tradycyjne smaki, wysoka jakość, dobra cena to zalety, wyróżniające produkty Britta. Marka stworzona została przez Sawex - rodzinną, polską firmę, która wykorzystała swoje wieloletnie doświadczenie i bogatą wiedzę, aby stworzyć produkty nie tylko dobre, ale także łatwe i wygodne w użyciu. Od 1997 roku wszystkie produkty z logo Britta wytwarzane są z najlepszych gatunków ryżu i płatków, a ich smak dostosowany jest do naszych rodzimych upodobań.
Jednym ze sposobów zachowania fizycznego dobrostanu jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Jako firma z branży spożywczej propagujemy zdrowy styl życia oraz podpowiadamy, jak dbać o siebie.
Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.
Dania gotowe
Składniki (1 porcja):
· 2 wafle słonecznikowe marki Britta
· 2 jajka ekologiczne
· 1/2 avocado (dojrzałego)
· 1/2 pomidora
· 2 plasterki cebuli czerwonej
· 1 łyżeczka oliwy z oliwek
· szczypta soli
· pieprz, np. czerwony
· 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj litr wody. Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Jajko delikatnie rozbij i ostrożnie włóż do wody. Zagotuj, następne gotuj ok. 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową (czynność powtórz z drugim jajkiem). Posmaruj wafle oliwą. Ułóż na nich pokrojone avocado, pomidory, cebulę, jajka i przypraw całość.
Składniki (2 porcje)
· 2 garści „Twojego Błonnika” marki Britta
· 1 szklanka mieszkanki ulubionych owoców (np. malin, truskawek, kiwi, borówek)
· 500 ml mleka roślinnego np. kokosowego lub migdałowego
· 2 łyżki masła orzechowego
· listki mięty do ozdoby
Do miseczek wsyp po garści „Twojego Błonnika” marki Britta dodaj mleko roślinne (w zależności od preferencji może być zimne lub ciepłe). Owoce oczyść, umyj. W razie potrzeby większe owoce poprzekrawaj. Do miseczek z mlekiem oraz „Twoim Błonnikiem” dodaj owoce, łyżkę masła orzechowego, a na koniec miętę.
Składniki (4 porcje):
· 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
· 800 g krewetek (waga przed obraniem)
· ok. 600 ml mleczka kokosowego
· 250 g pomidorów koktajlowych
· 2 liście limonki (opcjonalnie)
· 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
· 1–2 łyżki zielonej pasty curry
· 2 limonki
· sól, pieprz
· 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:
· 1 opakowanie mieszanki sałat
· oliwa z oliwek
· sok z limonki
· sól
· pieprz
· liście mięty
· limonka
· papryczka chilli
Wykonanie:
Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet). Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki.
Wafle ryżowe marki Britta posmaruj serkiem, ułóż na nich sałatę, pokrojonego w plasterki ogórka i rzodkiewkę, a także kawałki łososia. Całość posyp kiełkami.
· Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
· 2 pojedyncze piersi kurczaka (450 – 500 g)
· 250 g szpinaku baby
· 200 g pomidorów, np. koktajlowych
· 400 ml mleczka kokosowego
· 1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka oleju
· szczypiorek lub kolendra
· sól morska lub himalajska
1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem
(w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.
6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Składniki:
· 1 kg pomidorów miękkich · łyżeczka koncentratu pomidorowego · włoszczyzna · ćwiartka kurczaka · pieprz i sól · ziele angielskie · l iść laurowy · 200 g ryżu białego marki Britta · 1,5 litra wody ·natka pietruszki
Do gotującej się wody włożyć ćwiartkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy.
Następnie dodać koncentrat, pokrojone na drobne kawałki pomidory, marchewkę. Gotować 30 minut. Podawać z ryżem białym marki Britta ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Na koniec udekorować garścią natki pietruszki.
· 7 jaj
· 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
· masło klarowane do smażenia
· cebula
· 4 ząbki czosnku
· 1/2 szklanki startego żółtego sera
· posiekana natka pietruszki
· duża cukinia
· szklanka słodkiej śmietanki 12%
1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką,
przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
· 200 g ryżu Basmati marki Britta
· 250 g mielonej wołowiny
· 4 średniej wielkości cebule
· ząbek czosnku
· łyżka oleju rzepakowego
· litr przecieru pomidorowego
· pół litra bulionu warzywnego
· 2 łyżki kwaśnej śmietany
· łyżeczka zmielonego kminku
· liść laurowy
· sól i pieprz
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzany olej. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować około 20 minut, można uzupełnić wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Udekorować ziołami.
· 300 g ryżu brązowego marki Britta
· 3 dag tłuszczu
· 800 g świeżych grzybów
· duża cebula
· olej rzepakowy/masło klarowane
· 125-250 ml śmietany
· 1 jajko
· 40 g ostrego sera żółtego
Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami.
Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
· 100 g ryżu dzikiego Britta
· 1 pęczek zielonych szparagów
· 1 średni pomidor
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 mała szalotka
· 2 łyżki masła
· 60 g parmezanu
· 800 ml wywaru z warzyw i szparagów
· 60 ml wina białego wytrawnego
· świeże zioła, np. rozmaryn
Składniki na jajko poszetowe
· 2 jajka
· 2 łyżki octu
· 1 łyżeczka soli
· szafran (opcjonalnie)
· czerwony pieprz
Szalotkę drobno pokroić. Rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i smażyć 1 minutę często mieszając. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty często mieszając. Przygotowac wcześniej wywar z warzyw i odłamanych twardych końcówek szparagów (które z łatwością można odłamać bez użycia noża). Wywar powinien być esencjonalny i lekko doprawiony do smaku.Odciąć główki szparagów. Pozostałą część pokroić na ok. 1 cm kawałki i dodać
do ryżu tuż po dodaniu na patelnię chochelki bulionu. Ta część szparagów powinna się praktycznie rozgotować. Dodawać na patelnię bulion, po chochelce, często mieszając. Kolejną porcję bulionu dodawać, gdy poprzednia się wchłonęła. Postępować tak, aż cały bulion się wchłonie, a ryż będzie leciutko twardawy. Drogno pokroić pomidory. Po odparowaniu ostatniej porcji bulionu dodać wino, główki szparagów (które powinny być półtwarde) i pomidory.
Odparować wino, często mieszając. Ściągnąć patelnię z ognia, dodać masło oraz starty parmezan. Całość wymieszać. W międzyczasie przygotować jajka poszetowe (inaczej: w koszulkach). W tym celu zagotować w niewielkim garnku wodę, dodać ocet i sól. Jajka pojedynczo wbić ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utworzyć wir w garnku i w niego wlać ostrożnie jedno jajko. Gotować je ok. 2 minuty.
Tak samo postępować z drugim jajkiem. Wyłożyć porcje, na wierzch ułożyć jajko, posypać je szafranem, czerwonym pieprzem. Całość posypać ziołami.
Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności Akceptuję
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.
Close