Nasze produkty

Jedzenie w znacznym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu oraz kondycji fizycznej. Warto wybierać zatem to, co jest dla nas najlepsze.

zobacz więcej

Kupuj online:

O nas

Poznaj naszą historię

Tradycyjne smaki, wysoka jakość, dobra cena to zalety, wyróżniające produkty Britta. Marka stworzona została przez Sawex - rodzinną, polską firmę, która wykorzystała swoje wieloletnie doświadczenie i bogatą wiedzę, aby stworzyć produkty nie tylko dobre, ale także łatwe i wygodne w użyciu.

Od 1997 roku wszystkie produkty z logo Britta wytwarzane są z najlepszych gatunków ryżu i płatków, a ich smak dostosowany jest do naszych rodzimych upodobań.

Zdrowy styl życia

Jednym ze sposobów zachowania fizycznego dobrostanu jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Jako firma z branży spożywczej propagujemy zdrowy styl życia oraz podpowiadamy, jak dbać o siebie.

Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem

Skład:
  • 200g ryżu
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • 50 dag papryki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę, dodać surowy ryż i smażyć go, póki nie wchłonie całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

rosołem warzywnym i gotować 20 min. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.

Wafle słonecznikowe marki Britta z avocado i jajkiem poszetowym

Składniki (1 porcja):

· 2 wafle słonecznikowe marki Britta

· 2 jajka ekologiczne

· 1/2 avocado (dojrzałego)

· 1/2 pomidora

· 2 plasterki cebuli czerwonej

· 1 łyżeczka oliwy z oliwek · szczypta soli · pieprz, np. czerwony

· 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

W niewielkim garnku zagotuj litr wody. Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Jajko delikatnie rozbij i ostrożnie włóż do wody. Zagotuj, następne gotuj ok. 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową (czynność powtórz z drugim jajkiem). Posmaruj wafle oliwą. Ułóż na nich pokrojone avocado, pomidory, cebulę, a na wierzch jajka. Posól, popieprz i zjadaj od razu, gdy jajko będzie jeszcze gorące. Smacznego!