Nasze produkty

Jedzenie w znacznym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu oraz kondycji fizycznej. Warto wybierać zatem to, co jest dla nas najlepsze.

zobacz więcej

Kupuj online:

O nas

Poznaj naszą historię

Tradycyjne smaki, wysoka jakość, dobra cena to zalety, wyróżniające produkty Britta. Marka stworzona została przez Sawex - rodzinną, polską firmę, która wykorzystała swoje wieloletnie doświadczenie i bogatą wiedzę, aby stworzyć produkty nie tylko dobre, ale także łatwe i wygodne w użyciu.

Od 1997 roku wszystkie produkty z logo Britta wytwarzane są z najlepszych gatunków ryżu i płatków, a ich smak dostosowany jest do naszych rodzimych upodobań.

Zdrowy styl życia

Jednym ze sposobów zachowania fizycznego dobrostanu jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Jako firma z branży spożywczej propagujemy zdrowy styl życia oraz podpowiadamy, jak dbać o siebie.

Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.

Wafle słonecznikowe marki Britta z avocado i jajkiem poszetowym

Składniki (1 porcja):

· 2 wafle słonecznikowe marki Britta

· 2 jajka ekologiczne

· 1/2 avocado (dojrzałego)

· 1/2 pomidora

· 2 plasterki cebuli czerwonej

· 1 łyżeczka oliwy z oliwek

· szczypta soli

· pieprz, np. czerwony

· 2 łyżki octu winnego

Wafle słonecznikowe marki Britta z avocado i jajkiem poszetowym cd.

Przygotowanie:

W niewielkim garnku zagotuj litr wody. Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Jajko delikatnie rozbij i ostrożnie włóż do wody. Zagotuj, następne gotuj ok. 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową (czynność powtórz z drugim jajkiem). Posmaruj wafle oliwą. Ułóż na nich pokrojone avocado, pomidory, cebulę, jajka i przypraw całość.

Wegańskie śniadanie pełne błonnika (z owocami, mlekiem roślinnym i masłem orzechowym)

Składniki (2 porcje)

· 2 garści „Twojego Błonnika” marki Britta

· 1 szklanka mieszkanki ulubionych owoców (np. malin, truskawek, kiwi, borówek)

· 500 ml mleka roślinnego np. kokosowego lub migdałowego

· 2 łyżki masła orzechowego

· listki mięty do ozdoby

Wegańskie śniadanie pełne błonnika (z owocami, mlekiem roślinnym i masłem orzechowym) cd.

Przygotowanie:

Do miseczek wsyp po garści „Twojego Błonnika” marki Britta dodaj mleko roślinne (w zależności od preferencji może być zimne lub ciepłe). Owoce oczyść, umyj. W razie potrzeby większe owoce poprzekrawaj. Do miseczek z mlekiem oraz „Twoim Błonnikiem” dodaj owoce, łyżkę masła orzechowego, a na koniec miętę.

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta

Składniki (4 porcje):

· 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta

· 800 g krewetek (waga przed obraniem)

· ok. 600 ml mleczka kokosowego

· 250 g pomidorów koktajlowych

· 2 liście limonki (opcjonalnie)

· 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)

· 1–2 łyżki zielonej pasty curry

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta cd.

· 2 limonki

· sól, pieprz

· 1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:

· 1 opakowanie mieszanki sałat

· oliwa z oliwek

· sok z limonki

· sól

· pieprz

· liście mięty

 

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta cd.

· limonka

· papryczka chilli

Wykonanie:

Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet). Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta cd.

Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki.

Energetyczne kanapki na dobry dzień z waflami ryżowymi marki Britta!

Składniki (1 porcja):

  • 3 wafle ryżowe marki Britta
  • 50 g twarogu o smaku chrzanu (lub twarogu naturalnego z dodaną łyżeczką chrzanu)
  • 2 rzodkiewki
  • Ogórek zielony
  • Sałata
  • 60 g łososia wędzonego
  • Kiełki np. rzodkiewki lub mniej pikantne np. jarmużu

Energetyczne kanapki na dobry dzień z waflami ryżowymi marki Britta! cd.

Wykonanie:

Wafle ryżowe marki Britta posmaruj serkiem, ułóż na nich sałatę, pokrojonego w plasterki ogórka i rzodkiewkę, a także kawałki łososia. Całość posyp kiełkami.

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta

Składniki (4 porcje):

· Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)

· 2 pojedyncze piersi kurczaka (450 – 500 g)

· 250 g szpinaku baby

· 200 g pomidorów, np. koktajlowych

· 2 limonki

· 400 ml mleczka kokosowego

 

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta c.d.

· 1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)

· 2 ząbki czosnku

· 1 łyżka oleju

· szczypiorek lub kolendra

· sól morska lub himalajska

· pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta c.d.

2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.

3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.

4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta c.d.

(w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).

5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.

6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

Klasyczna zupa pomidorowa z ryżem białym marki Britta

Składniki:

 · 1 kg pomidorów miękkich
· łyżeczka koncentratu pomidorowego
· włoszczyzna
· ćwiartka kurczaka
· pieprz i sól
· ziele angielskie
· l iść laurowy
· 200 g ryżu białego marki Britta
· 1,5 litra wody
·natka pietruszki

Do gotującej się wody włożyć ćwiartkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy.

Klasyczna zupa pomidorowa z ryżem białym marki Britta c.d

Następnie dodać koncentrat, pokrojone na drobne kawałki pomidory, marchewkę. Gotować 30 minut. Podawać z ryżem białym marki Britta ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Na koniec udekorować garścią natki pietruszki.

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami

Składniki:

· 7 jaj

· 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)

· masło klarowane do smażenia

· cebula

· 4 ząbki czosnku

· 1/2 szklanki startego żółtego sera

· posiekana natka pietruszki

· duża cukinia

· szklanka słodkiej śmietanki 12%

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami c.d.

· sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.

2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.

3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką,

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami c.d.

przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.

4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.

5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Czerwona zupa z ryżem Basmati marki Britta

Składniki:

· 200 g ryżu Basmati marki Britta

· 250 g mielonej wołowiny

· 4 średniej wielkości cebule

· ząbek czosnku

· łyżka oleju rzepakowego

· litr przecieru pomidorowego

· pół litra bulionu warzywnego

· 2 łyżki kwaśnej śmietany

· łyżeczka zmielonego kminku

 

Czerwona zupa z ryżem Basmati marki Britta c.d.

· liść laurowy

· sól i pieprz

Wykonanie:

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzany olej. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować około 20 minut, można uzupełnić wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.

Czerwona zupa z ryżem Basmati marki Britta c.d.

Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Udekorować ziołami.

Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami

Składniki:

· 300 g ryżu brązowego marki Britta

· 3 dag tłuszczu

· 800 g świeżych grzybów

· duża cebula

· olej rzepakowy/masło klarowane

· 125-250 ml śmietany

· 1 jajko

· 40 g ostrego sera żółtego

· sól i pieprz

Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami c.d.

Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami.

Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami c.d.

Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego

Składniki (2 porcje):

· 100 g ryżu dzikiego Britta

· 1 pęczek zielonych szparagów

· 1 średni pomidor

· 1 łyżka oliwy z oliwek

· 1 mała szalotka

· 2 łyżki masła

· 60 g parmezanu

· 800 ml wywaru z warzyw i szparagów

 

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego c.d.

· 60 ml wina białego wytrawnego

· świeże zioła, np. rozmaryn

Składniki na jajko poszetowe

· 2 jajka

· 2 łyżki octu

· 1 łyżeczka soli

· szafran (opcjonalnie)

· czerwony pieprz

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego c.d.

Wykonanie:

Szalotkę drobno pokroić. Rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i smażyć 1 minutę często mieszając. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty często mieszając. Przygotowac wcześniej wywar z warzyw i odłamanych twardych końcówek szparagów (które z łatwością można odłamać bez użycia noża). Wywar powinien być esencjonalny i lekko doprawiony do smaku.Odciąć główki szparagów. Pozostałą część pokroić na ok. 1 cm kawałki i dodać

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego c.d.

do ryżu tuż po dodaniu na patelnię chochelki bulionu. Ta część szparagów powinna się praktycznie rozgotować. Dodawać na patelnię  bulion, po chochelce, często mieszając. Kolejną porcję bulionu dodawać, gdy poprzednia się wchłonęła. Postępować tak, aż cały bulion się wchłonie, a ryż będzie  leciutko twardawy. Drogno pokroić pomidory. Po odparowaniu ostatniej porcji bulionu dodać wino, główki szparagów (które powinny być półtwarde) i pomidory.

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego c.d.

Odparować wino, często mieszając. Ściągnąć patelnię z ognia, dodać masło oraz starty parmezan. Całość wymieszać. W międzyczasie przygotować jajka poszetowe (inaczej: w koszulkach). W tym celu zagotować w niewielkim garnku wodę, dodać ocet i sól. Jajka pojedynczo wbić ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utworzyć wir w garnku i w niego wlać ostrożnie jedno jajko. Gotować je ok. 2 minuty.

Risotto z dzikiego ryżu marki Britta, szparagów i jajka poszetowego c.d.

Tak samo postępować z drugim jajkiem. Wyłożyć porcje, na wierzch ułożyć jajko, posypać je szafranem, czerwonym pieprzem. Całość posypać ziołami.