Ryż

Oferta ryżu marki Britta jest dostosowana do różnych konsumenckich upodobań. Znajdziemy w niej aż 8 produktów, wśród których każdy ma szansę wybrać ten najbardziej mu odpowiadający. Marka oferuje ryż biały, jaśminowy, brązowy, basmati, paraboiled, dziki, łączący dwa ostatnie rodzaje tj. dziki&paraboiled, a także Ryż 4 kolory, na który składają się jego cztery odmiany. W Polsce nadal króluje biała wersja tego zboża, jednak mamy nadzieję, że razem z marką Britta Polacy coraz chętniej zaczną sięgać także po inne gatunki, dzięki którym urozmaicą swoje domowe posiłki.

Czym właściwie jest ryż?

Ryż jest rośliną zbożową z rodziny traw. Na świecie znanych jest ponad 10 tys. jego odmian. W zależności od odmiany dojrzewa 100 do 250 dni. Jest obecny na większości kontynentów, a w wielu krajach stanowi podstawowy produkt żywnościowy. Liderem wśród krajów, w których konsumuje się największe ilości ryżu, od lat niezmiennie są Chiny. Spożywa się go tam ponad 130 mln ton rocznie.

Zdrowotne właściwości ryżu

Ryż jest znakomitym uzupełnieniem diety. Zawiera lekkostrawne węglowodany, białko i ma mniejszą zawartość tłuszczu niż wszystkie inne ziarna. Poddany technice parboiled zachowuje 80% witamin i minerałów. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera tłuszczów, nie uczula i jest wolny od glutenu. Znakomicie sprawdza się jako element diety dzieci, rekonwalescentów , a przede wszystkim fantastycznie smakuje jako składnik tysięcy wyśmienitych dań. Ryż podczas gotowania aż trzykrotnie zwiększa swoją objętość, absorbując wodę, w której się gotował. Dzięki temu szybko daje uczucie sytości, a zawarte węglowodany powodują, że długo nie odczuwa się głodu.

Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close